A falu

Csertátszentiván, Bokor és Cserhátsurány után, a FotóFalu ismét egy gyönyörű természeti környezettel övezett falvat választott helyszínéül.

Kétbodony

A Cserhát nyugati oldalán fekvő, festői környezetbe ágyazott 460 lakossal rendelkező falu, amely az előző Fotófaluhoz Cserhátsurányhoz képest 16 kilométerre nyugatra, a fővárostól pedig 75 kilométerre  északra helyezkedik el.

A falu a középkortól kezdve folyamatosan lakott, a tatárjárás idején a Kartal nemzetség birtokolta, később a Bodoni család birtoka lett. Rövid ideig (1264–1276) a Margit-szigeti (akkor Nyulak szigete) apácák is birtokolták, később ismét a Bodoni családhoz került. 1516-1541 között Werbőczi István volt a birtokosa. Két ízben, összesen 113 évig török hódoltság alá tartozott, ekkor el is néptelenedett. Mindkét alkalommal a felvidékről, evangélikus szlovákokkal telepítették újra. 1710-ben a falu határában zajlott le a romhányi csata.

A 17. században Bodony falu közelében kialakult kis települést Felső-Bodonynak nevezték, maga Bodony pedig Alsó-Bodony lett. Kétbodony e két falu egyesítéséből jött létre1902–1903-ban. 1982 és 1993 között Romhánnyal is egyesítették, de 1994. január 1-je óta ismét önálló település.

Kétbodony látnivalói közé tartozik a Falumúzeum (tájház), a késő barokk műemléktemplom, egy ipari emlékként fennmaradt és látogatható bognárműhely, valamint egy kisebb állatkert is, ahol a hazai háziállatok ill. vadon élő állatok mellett néhány egzotikus állatfaj is megtekinthető.

Családjával együtt, Kétbodony lakója Barta Zsolt Péter, Balogh Rudolf-díjas fotóművész is, aki az idei FotóFalu létrehozásában aktívan részt vesz illetve előadást is tart a tábor ideje alatt.