Zalka Imre METU oktató // ARCHAIKUS FOTÓELJÁRÁSOK / MEGTELT!

MEGTELT! – Várólistás. Szépia- és kéknyomat, azaz argento- és cianotípia. Kurzusunk során visszarepülünk az időben vagy 150 évet, és a XIX. század második felének két izgalmas látványvilágú, nagy gyakorlati tudást igénylő fotográfiai eljárásával ismerkedünk meg.

MEGTELT! (várólistás)Kurzusvezető: Zalka Imre

Neked ajánljuk:

  • ha vonz a fényképezés alkímiája
  • érdekelnek az archaikus eljárások, és célod azon kevesek közé tartozni akik ezekkel alkotnak
  • szeretnél még magabiztosabbá válni a laborban

Sir John Herschel angol kémikus az argentotípia és a cianotípia felfedezője az 1840-es évek elején használta ki először a három vegyértékű szerves vassók fényérzékenységét és rögzített képet a segítségükkel. Mi mostani kurzusunkon közel 180 év elteltével a újra átélhetjük ezeknek a régi analóg fotográfiai eljárásoknak az időtlen varázsát.

Munkánk során  18×24 cm-es fényképezőgéppel készített fekete-fehér negatív felvételeket fogunk használni, és megismerkedünk a két archaikus eljárás összes technikai csínjával, bínjával.

Mind az argento-, mind a cianotípiai eljárás fontos eleme, hogy a fotográfiák kontakt eljárással készülnek. Az alkotás során használt papírt munkáinkhoz saját magunk fényérzékenyítjük, ennek következtében pedig fotóink – szó szerint – magukon viselik készítőjük kéznyomát. Ha valahol,  itt valóban érvényes, hogy kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba, hiszen minden egyes exponált képed más és más lesz.

Mindkét technika sajátja, hogy a hagyományos negatív kontaktáláson túl lehetőséget nyújtanak fotogramok készítésére is.

Több szempontból is fontos, hogy ismerjük, újra felfedezzük, és életben tartsuk ezeket az eljárásokat. Egy részről  az eredetek felfedezése mindig fantasztikus időutazást ígér, és visszarepítve minket az időben megmutat egy olyan világot, melyben fontos volt a tárgyi és technikai tudás, az elmélyültség, a részletekre való odafigyelés és a kézművesség. Más részről azonban ezeknek a speciális képi hatást eredményező technikáknak az elsajátításával és használatával a mai világban egy egészen egyedi, sajátos hangot üthetünk meg, és ezzel együtt alkotási folyamataink fontos kifejező eszközére is lelhetünk bennük.

Igény esetén belekóstolunk a nedves kollódiumos eljárásba is.

Kurzusvezető:
Zalka Imre

Az alábbi időpontban csatlakozhatsz a kurzushoz:
2024. július 28. 14:00
Időtartama:
2024. július 28. – augusztus 4.

Árakról itt informálódhatsz. Ha csatlakoznál más kurzusunkhoz is, jelöld a jelentkezési lapodon.

JELENTKEZÉS